Item type |
国際農研デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2024-02-07 |
タイトル |
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タイトル |
Screening of Bacteria Producing Vitamin B<sub>12</sub> from Tua-Nao in Thailand |
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言語 |
en |
タイトル |
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タイトル |
タイのトゥアナオよりビタミンB<sub>12</sub>生産菌の分離 |
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言語 |
ja |
作成者 |
OKADA, Noriyuki
CHETTANACHITARA, Charan
DAENGSUBHA, Wiwut
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アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
主題 |
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主題 |
fermented soybeans, Natto, cell fusion |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
From Tua-Nao, a non-salt fermented soybean food of Thailand, bacteria which can be utilized for the improvement of Natto bacterium by cell fusion technique were screened. Screening was carried out for vitamin B<sub>12</sub>-producing bacteria which are heat-resistant and lysozyme-sensitive. Tua-Nao samples were collected at Lam Phun, Phrao, Doi Saket and Mae Hong Son in northern Thailand. Bacterial counts in Tua-Nao samples were markedly different in number and the ratio of the number of heat-resistant bacteria to the number of total bacteria was also different. Vitamin B<sub>12</sub> content varied and some samples did not contain vitamin B<sub>12</sub> at all. The lysozyme sensitivities and vitamin B<sub>12</sub>-producing ability of bacteria separated from Tua-Nao samples after heating were examined. Among 120 isolates, about 20 were lysozyme-sensitive and one (TN02-13) produced vitamin B<sub>12</sub>. However the isolate (TN02-13) was a mixture of two bacterial isolates (TN02-13a and TN02-13b) and TN02-13b was found to produce vitamin B<sub>12</sub> and to be lysozyme-sensitive. Thus a vitamin B<sub>12</sub>-producing bacterium was obtained from Tua-Nao. This bacterium was regenerated from a protoplast form into a bacillary form. |
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言語 |
en |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
タイの無塩大豆発醗酵食品より,細胞融合による納豆菌の改良に利用可能なバクテリアを探索した。検索は,リゾチーム感受性かつ耐熱性のビタミンB<sub>12</sub>生産菌を求めて行った。トゥアナオ試料は北タイのラムプーン,プラオ,ドイサケット,メーホーンソンより採取した。トゥアナトのバクテリア数は試料によりかなり異なった。耐熱性/非耐熱性の比も大きく異なった。またトゥアナオはビタミンB<sub>12</sub>含量が異なるのみでなく,含まないものもあった。ビタミンB<sub>12</sub>を含むトゥアナオ試料より,熱処理後バクテリアを分離し,リゾチーム感受性,ビタミンB<sub>12</sub>生産能を調べた。分離株120株のうち,リゾチーム感受性を示す約20株を得,そのうちビタミンB<sub>12</sub>生産能を有する1株(TN02-13)を見いだした。本菌は混合菌(TN02-13a,TN02-13b)であったが,再分離後TN02-13bにリゾチーム感受性かつビタミンB<sub>12</sub>生産能があることが分かった。また本菌はプロトプラストから桿菌へ再生した。 |
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言語 |
ja |
出版者 |
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出版者 |
Japan International Research Center for Agricultural Sciences |
言語 |
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言語 |
eng |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
journal article |
出版タイプ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
ID登録 |
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ID登録 |
10.34556/0002000113 |
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ID登録タイプ |
JaLC |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
PISSN |
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収録物識別子 |
13407686 |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AA11030483 |
書誌情報 |
en : JIRCAS Journal
巻 2,
p. 49-57,
発行日 1995-09-01
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