ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. JIRCAS Journal : for scientific papers
  2. No.2

タイのトゥアナオよりビタミンB<sub>12</sub>生産菌の分離

https://doi.org/10.34556/0002000113
https://doi.org/10.34556/0002000113
c6c76a0f-7b30-481e-8cc9-5af734136ede
名前 / ファイル ライセンス アクション
jircas_journal2-_49-57.pdf jircas_journal2-_49-57 (433 KB)
Item type 国際農研デフォルトアイテムタイプ(フル)(1)
公開日 2024-02-07
タイトル
タイトル Screening of Bacteria Producing Vitamin B<sub>12</sub> from Tua-Nao in Thailand
言語 en
タイトル
タイトル タイのトゥアナオよりビタミンB<sub>12</sub>生産菌の分離
言語 ja
作成者 OKADA, Noriyuki

× OKADA, Noriyuki

en OKADA, Noriyuki

Search repository
CHETTANACHITARA, Charan

× CHETTANACHITARA, Charan

en CHETTANACHITARA, Charan

Search repository
DAENGSUBHA, Wiwut

× DAENGSUBHA, Wiwut

en DAENGSUBHA, Wiwut

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題 fermented soybeans, Natto, cell fusion
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 From Tua-Nao, a non-salt fermented soybean food of Thailand, bacteria which can be utilized for the improvement of Natto bacterium by cell fusion technique were screened. Screening was carried out for vitamin B<sub>12</sub>-producing bacteria which are heat-resistant and lysozyme-sensitive. Tua-Nao samples were collected at Lam Phun, Phrao, Doi Saket and Mae Hong Son in northern Thailand. Bacterial counts in Tua-Nao samples were markedly different in number and the ratio of the number of heat-resistant bacteria to the number of total bacteria was also different. Vitamin B<sub>12</sub> content varied and some samples did not contain vitamin B<sub>12</sub> at all. The lysozyme sensitivities and vitamin B<sub>12</sub>-producing ability of bacteria separated from Tua-Nao samples after heating were examined. Among 120 isolates, about 20 were lysozyme-sensitive and one (TN02-13) produced vitamin B<sub>12</sub>. However the isolate (TN02-13) was a mixture of two bacterial isolates (TN02-13a and TN02-13b) and TN02-13b was found to produce vitamin B<sub>12</sub> and to be lysozyme-sensitive. Thus a vitamin B<sub>12</sub>-producing bacterium was obtained from Tua-Nao. This bacterium was regenerated from a protoplast form into a bacillary form.
言語 en
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 タイの無塩大豆発醗酵食品より,細胞融合による納豆菌の改良に利用可能なバクテリアを探索した。検索は,リゾチーム感受性かつ耐熱性のビタミンB<sub>12</sub>生産菌を求めて行った。トゥアナオ試料は北タイのラムプーン,プラオ,ドイサケット,メーホーンソンより採取した。トゥアナトのバクテリア数は試料によりかなり異なった。耐熱性/非耐熱性の比も大きく異なった。またトゥアナオはビタミンB<sub>12</sub>含量が異なるのみでなく,含まないものもあった。ビタミンB<sub>12</sub>を含むトゥアナオ試料より,熱処理後バクテリアを分離し,リゾチーム感受性,ビタミンB<sub>12</sub>生産能を調べた。分離株120株のうち,リゾチーム感受性を示す約20株を得,そのうちビタミンB<sub>12</sub>生産能を有する1株(TN02-13)を見いだした。本菌は混合菌(TN02-13a,TN02-13b)であったが,再分離後TN02-13bにリゾチーム感受性かつビタミンB<sub>12</sub>生産能があることが分かった。また本菌はプロトプラストから桿菌へ再生した。
言語 ja
出版者
出版者 Japan International Research Center for Agricultural Sciences
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
ID登録
ID登録 10.34556/0002000113
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 13407686
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11030483
書誌情報 en : JIRCAS Journal

巻 2, p. 49-57, 発行日 1995-09-01
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2024-02-07 06:00:02.412673
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3