Item type |
国際農研デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2024-04-18 |
タイトル |
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タイトル |
Microorganism Control in Packed Tofu Manufacture with Electrolyzed Water |
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言語 |
en |
タイトル |
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タイトル |
電解水を用いた充填豆腐製造の徴生物制御 |
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言語 |
ja |
作成者 |
ZHAO, Zhaohui
SAITO, Masayoshi
YOSHIHASHI, Tadashi
NAKAHARA, Kazuhiko
TATSUMI, Eizo
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アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
主題 |
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主題 |
anti-microbial activity, heat-resistant bacteria, hypochlorous acid, mixed electrolyzed water, sterilization |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
Electrolyzed water was applied to control microorganisms during the soybean soaking process of packed tofu processing. Acidic electrolyzed water (pH 2.1; oxidation reduction potential, 1185; 100 ppm of available chlorine) and alkaline electrolyzed water (pH 11.7; oxidation reduction, potential. -120) were prepared by electrolysis of 0.075% sodium chloride solution. Mixed electrolyzed water (pH 6.5; oxidation reduction potential, 891; 50ppm of available chlorine) was prepared by mixing acidic and alkaline electrolyzed water to adjust pH to 6.5. Sterilization effects during soybean soaking and quality of soymilk and tofu produced from soybeans soaked in the three types of electrolyzed water were analyzed. Results show that microorganisms in soybeans can be effectively sterilized by using acidic electrolyzed water or mixed electrolyzed water as soybean soaking water, although the available chlorine concentration, which can be considered to reflect the electrolyzed water condition, decreased time dependently. We conclude that mixed electrolyzed water is the best disinfectant among the three types of electrolyzed water, due to weakly acidic pH, stability, and lack of damage to soymilk and tofu. |
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言語 |
en |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
電解水を用いて充填豆腐製造工程における微生物制御を検証した。酸性電解水 (pH2.1、酸化還元電位1185、有効塩素濃度100ppm) とアルカリ電解水 (pH11.7、酸化還元電位-120) は0.075%塩化ナトリウム水溶液を電気分解して調製した。混合電解水(pH6.5、酸化還元電位891、有効塩素濃度50ppm) は、酸性電解水・アルカリ電解水・蒸留水を混合して調整した。三種類の電解水を用い、大豆浸漬中の殺菌効果と浸漬された大豆から調製された豆乳と充填豆腐の品質を分析した。その結果、酸性電解水あるいは混合電解水を大豆浸漬水として用いた場合、電解水の状態を反映すると考えられている有効塩素濃度やpHは経時的に減少したが、これらの電解水が大豆中の微生物を効果的に殺菌することが明らかとなった。特に、pH値・安定性・豆乳や豆腐に影響を与えないことから、試験した三種類の電解水の中で混合電解水が最も良い殺菌剤であることが示された。 |
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言語 |
ja |
出版者 |
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出版者 |
Japan International Research Center for Agricultural Sciences |
言語 |
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言語 |
eng |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
journal article |
出版タイプ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
ID登録 |
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ID登録 |
10.34556/0002000223 |
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ID登録タイプ |
JaLC |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
PISSN |
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収録物識別子 |
13407686 |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AA11030483 |
書誌情報 |
en : JIRCAS Journal
巻 10,
p. 13-20,
発行日 2002-03-01
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