Item type |
国際農研デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2024-03-22 |
タイトル |
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タイトル |
ldentification of Antimutagenic Substances (Ames Test) from Boesenbergia pandurata Schl. (Fingerroot) and Languas galanga (Galanga) |
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言語 |
en |
タイトル |
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タイトル |
抗変異原性(エームステスト)を有するフィンガールート(Boesenbergia pandurata Schl.)及びガランガ(Languas galanga)成分について |
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言語 |
ja |
作成者 |
TRAKOONTIVAKORN, Gassinee
NAKAHARA, Kazuhiko
SHlNMOTO, Hiroshi
TSUSHIDA, Tojiro
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アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
主題 |
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主題 |
antimutagenicity, Boesenbergia Pandurata Schl., Languas galanga, Thai spices, Ames test |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
Methanolic extracts of Boesenbergia pandurata Schl. (fingerroot) and Languas galanga (galanga) that are spices commonly consumed in Thailand, showed a potent inhibitory activity on the mutagenesis induced by 3-amino-1,4-dimethyl-5H-pyrido [ 4,3-b ] indole (Trp-P-1) in Salmonella typhimurium TA98. Then the isolation and characterization of the antimutagenic compounds from both plants was carried out using reversed phase column chromatography. Six active compounds (FR1, FR2, FR3, FR4, FR5 and FR6) from fingerroot and two active compounds (G1 and G2) from galanga were isolated. The physico-chemical properties of these compounds were determined by liquid chromatography-mass spectrometry and UV-absorption spectrometry. FR1 and FR3 were identified as chalcone derivatives, and, FR2 and FR4 were identified as flavanone derivatives. FR5 and FR6 could not be identified due to insufficient information. G1 and G2 were estimated to be phenylpropanoid derivatives. The six isolated compounds from fingerroot exhibited a more pronounced antimutagenic effect than two compounds from galanga, at the concentration of 25 μg/plate. The antimutagenic activity of all the isolated compounds was fairly stable upon heat treatment and persisted after heating at 105℃ for 15 min. |
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言語 |
en |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
フィンガールート(タイ名クラチャイ,Boesenbergia pandurata Sehl. )及びガランガ(タイ名カー,Languas galanga)はショウガ科に属する食用植物であり,タイにおいては一般的なスパイスとして用いられている。ショウガ科植物の多くは強い抗変異源性を示すことが知られており,ガンの化学的予防において重要であるが,フィンガールート及びガランガについては詳細な研究がなされていなかった。今回,変異原性物質Trp-P-1によりサルモネラ菌Salmonella typhimurium TA98株において誘発される復帰突然変異を抑制する強度を測定する系を用い,両植物のメタノール抽出液について検討したところ,強い抗変異原活性が見られた。次に,逆相カラムクロマトグラフィーにより有効成分の分離・精製を行った。フィンガールートからは6種類(FR1~6),ガランガからは2種類(G1及びG2)の活性物質がそれぞれ単離された。LC-MS分析の結果及び紫外吸収スペクトルの特徴から,それぞれの物質について構造推定が行われた。FR1及びFR3はカルコン誘導体,FR2及びFR4はフラバノン誘導体であることが推定された。FR5及びFR6については,構造推定のために十分な情報が得られなかった。G1及びG2はフェニルプロパノイド誘導体であると予想された。フィンガールートから単離された6種類の物質は,25µg/plateの濃度において,ガランガから単離された2種類の物質よりも高い抗変異原性を示した。FR1~5は特に強い抗変異原性を示し,同濃度において約90%の突然変異を抑制した。また,今回単離されたすべての物質は,高い熱安定性を示し,105℃,15分間の加熱後でも失活は見られなかった。従って,通常の加熱調理においてこれらスパイスにおける抗変異原性は失われることはないものと考えられた。 |
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言語 |
ja |
出版者 |
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出版者 |
Japan International Research Center for Agricultural Sciences |
言語 |
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言語 |
eng |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
journal article |
出版タイプ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
ID登録 |
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ID登録 |
10.34556/0002000176 |
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ID登録タイプ |
JaLC |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
PISSN |
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収録物識別子 |
13407686 |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AA11030483 |
書誌情報 |
en : JIRCAS Journal
巻 7,
p. 105-116,
発行日 1999-03-01
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