Item type |
国際農研デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2024-02-08 |
タイトル |
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タイトル |
Proline Content in Brassica under High Temperature Stress |
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言語 |
en |
タイトル |
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タイトル |
高温ストレス下におけるアブラナ科作物のプロリン含量について |
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言語 |
ja |
作成者 |
HOSSAIN, Mohammad Mofazzal
TAKEDA, Hiroyuki
SENBOKU, Toshihiro
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アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
主題 |
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主題 |
Brassica oleracea, B.campestris, heat tolerance, hybrids, proline, reproductive stage |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
Proline content in different cultivars of cabbage, Chinese cabbage and their hybrids under high temperature stress was determined to identify differences in heat tolerance. Proline content in the leaves of the interspecific hybrids between cabbage cultivar (cv.) 'Yoshin' (Brassica oleracea var. capitata L.) and Chinese cabbage cv. 'Kenshin' (B.campestris var. pekinensis L.), and between Chinese kale cv. 'Sen-yo shirobana' (B.oleracea var. alboglabra Bailey) and 'Kenshin' was intermediate between that of their parents at 35℃. At 25℃ and 35℃, the proline contents were higher in stalks and floral buds than in leaves, and decreased drastically at 35℃. A negative correlation was found between pollen viability and the rate of decrease of the proline content in the floral buds. Proline contents were reduced by ca. 40% and pollen viability by 51%, when the temperature increased from 25℃ to 35℃. The increase in the proline content was 1.2, 1.6 and 1.8 times in the leaves of heat-tolerant cabbage cv. 'Yoshin', Chinese cabbage cv. 'Kenshin' and Chinese kale cv. 'Full white', respectively. In contrast, the increase in the proline content in the heat-sensitive cabbage cv. 'YR Kinshun', Chinese cabbage cv.'Chihiri 70' and Chinese kale cv.'Large leaf’ was 3.5, 17.6 and 3.6-fold, respectively. The results obtained suggest that proline accumulation may be used as a criterion for selection of heat-tolerant genotypes in Brassica. |
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言語 |
en |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
高温ストレス下での,キャベツ(Brassica oleracea var.capitata L.),ハクサイ(B.campestris var.pekinensis L.),カイラン(B.oleracea var.alboglabra Bailey)の数品種及びキャベツとハクサイ,カイランとハクサイの種間雑種のプロリン含量を測定比較した。キャベツ品種“葉深“とハクサイ品種“捲心”との,及びカイラン品種“尖葉白花”とハクサイ品種“捲心”との種間雑種の,35℃高温下におけるプロリン含量は,それぞれの親のプロリン含量値のほぼ中間的な値を示した。25℃及び35℃高温,二つの温度条件下で,供試各品種の花芽部,茎軸部,葉身部のプロリン含量を比較した結果,いずれの温度条件下においても花芽部及び茎軸部のプロリン含量は葉身部より大きな値を示した。又,二つの温度条件下(25℃及び35℃)における花芽部及び茎軸部のプロリン含量を測定比較した結果,35℃高温下で,急激なプロリン含量の減少が確認された。更に35℃高温下においては,花芽部のプロリン含量減少率と花粉活性との間に負の相関が認められた。一方,温度を25℃から35℃に上昇させたときの,供試各品種の平均プロリン含最は9.96から5.99µmol/g生重に減少し,その減少率は約40%と顕著であった。又,同条件下(25℃から35℃への上昇)では,平均51%の花粉活性の減退が観察された。高温耐性品種,キャベツ“葉深”,ハクサイ“捲心”及びカイラン“Full white”の各葉身部プロリン含量増加率は,それぞれ1.2,1.6及び1.8倍を示した。又,これらと対照的に,高温感受性品種,キャベツ“YR金春”,ハクサイ“チヒリ70”及びカイラン“Large leaf”では,それぞれ3.5,17.6,及び3.6倍と,高い葉身部プロリン含量増加率を示した。これらの結果は,プロリン代謝特性が,アブラナ科作物高温耐性品種の選抜指標として大きな意味を持つことを示唆している。 |
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言語 |
ja |
出版者 |
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出版者 |
Japan International Research Center for Agricultural Sciences |
言語 |
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言語 |
eng |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
journal article |
出版タイプ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
ID登録 |
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ID登録 |
10.34556/0002000117 |
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ID登録タイプ |
JaLC |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
PISSN |
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収録物識別子 |
13407686 |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AA11030483 |
書誌情報 |
en : JIRCAS Journal
巻 2,
p. 87-93,
発行日 1995-09-01
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