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  1. JIRCAS Journal : for scientific papers
  2. No.2

アブラナ科葉菜類高温耐性品種スクリーニングのための細胞膜温度耐性測定法の改良

https://doi.org/10.34556/0002000109
https://doi.org/10.34556/0002000109
8b772be5-6629-472b-a4da-0b804fb7900d
名前 / ファイル ライセンス アクション
jircas_journal2-_19-27.pdf jircas_journal2-_19-27 (519 KB)
Item type 国際農研デフォルトアイテムタイプ(フル)(1)
公開日 2024-02-07
タイトル
タイトル Improved Method of Determination of Membrane Thermostability for Screening Heat-Tolerant and Sensitive Varieties in <I>Brassica</I>
言語 en
タイトル
タイトル アブラナ科葉菜類高温耐性品種スクリーニングのための細胞膜温度耐性測定法の改良
言語 ja
作成者 HOSSAIN, Mohammad Mofazzal

× HOSSAIN, Mohammad Mofazzal

en HOSSAIN, Mohammad Mofazzal

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TAKEDA, Hiroyuki

× TAKEDA, Hiroyuki

en TAKEDA, Hiroyuki

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SENBOKU, Toshihiro

× SENBOKU, Toshihiro

en SENBOKU, Toshihiro

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アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題 Temperature stress, EC, heat killing time
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 We developed an improved method of determination of membrane thermostability (MT) for screening heat-tolerant and sensitive varieties in <I>Brassica</I>which is simple, rapid and precise. The use of two leaf discs 13 mm in diameter was sufficient to measure the electric conductivity for screening for temperature tolerance at the young stage. Elevated temperature at 55℃ was more suitable for distinguishing heat-tolerant varieties from heat-sensitive ones in <I>Brassica</I> within 3-4 h compared to the previous method where the sample was kept overnight at 10℃. Calculation method is very simple and accurate compared to the previous method, as it does not require a control value. Among the four varieties of cabbage ( <I>Brassica oleracea</I> var. <I>capitata</I> L.) studied, the varieties Yoshin and YR Kinshun were the most tolerant followed by Sousyu, while the variety Kinkei No.201 was heat-sensitive. The heat killing time of the heat-tolerant and sensitive varieties was 150 and 120 min at the elevated temperature of 55℃ respectively. In Chinese cabbage (<I>B. campestris</I> var. <I>pekinensis</I> L.), the varieties Kenshin and No.11 were heat-tolerant, whereas the variety Chihiri 70 was heat-sensitive. In Chinese kale (<I>B. oleracea</I> var. <I>alboglabra</I> Bailey), the varieties Full white and Sen-yo shirobana were heat-tolerant while the variety Large leaf was heat-sensitive. In general, heat tolerance ability was higher in Chinese kale compared to cabbage and Chinese cabbage. The heat tolerance trait in the interspecific somatic and sexual hybrids between cabbage×Chinese cabbage, and between Chinese kale×Chinese cabbage was intermediate between that of the parents. The present results suggest that the improved method for the determination of MT is efficient and useful for screening and analyzing the genetic variability of heat tolerance in <I>Brassica</I>.
言語 en
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 アブラナ科葉菜類の高温耐性及び感受性品種スクリーニング細胞膜温度耐性(Membrane Thermostability)測定の改良を試みた結果,本改良法は簡便で迅速かつ信頼性の高い方法であることが判明したので報告する。
本改良法の電導率測定では,直径13mm葉片2枚の検体で充分なことから,幼苗期でのスクリーニングが可能である。また,従来の方法では試料を10℃で一晩静置してから測定するのに対し,本法の測定所要時間は,サンプリングから3~4時間と大幅に短縮された。加温処理温度55℃は,アブラナ科葉菜類の高温耐性及び感受性品種の識別に極めて有効な設定温度であった。また,55℃での電導率測定値は,従来の温室での測定よりも約25%程度高い値を示した。電導率の計算方法も,対照値を必要としないことを等,従来の方法に比して簡便で信頼性の高い値を得ることができた。
本改良法を用いて,アブラナ科葉菜類の高温耐性品種間差異を比較した結果,キャベツ(<I>Brassica oleracea</I> var. <I>capitata<I/> L.)供試4品種のうち“金系No.201“は高温感受性であった。55℃加温処理における高温耐性品種及び感受性品種の“heat killing time“は,それぞれ150分と120分であった。ハクサイ(<I>B. campestris</I> var. <I>pekinenseis</I> L.)の品種“捲心”と“No.11“は高い高温耐性を示したが,品種“チヒリ70“は高温感受性であった。カイラン(<I>B. olercea</I> var. <I>alboglabra<I/> Bailey)では,品種“Full White“と“尖葉白花“が高温耐性を示したが,“ラージリーフ“は高温感受性であった。一般的にカイランはキャベツやハクサイに比べると高い高温耐性を示した。また,キャベツとハクサイの種間体細胞雑種及び交雑種の高温耐性特性を比較すると,それぞれの親の中間的性質をそなえていた。
言語 ja
出版者
出版者 Japan International Research Center for Agricultural Sciences
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
ID登録
ID登録 10.34556/0002000109
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 13407686
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11030483
書誌情報 en : JIRCAS Journal

巻 2, p. 19-27, 発行日 1995-09-01
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Ver.1 2024-02-07 01:11:16.542442
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